
WAITLIST 

Q. Is the waitlist fee a one-time fee or an annual fee? 

A. The waitlist fee ($25) is a one-time fee that is charged when a family first joins the waitlist(s). 

 

Q. Can a family join the waitlist for a share and the waitlist for a rental? 

A. Yes. A family can choose to be on one or both waitlists.  The fee is the same if the family is 

placed on one or both waitlists. The rentals turn over more quickly from year to year, so a 

family is likely to be offered a rental before they are offered a share.  

 

Q. What is the difference between a shareholder and a renter? 

A. Shareholders and renters are both “members” of PHRA and have full use of all of the club’s 

facilities. Shareholders (also referred to as “equity members”) must pay to purchase a share, 

are co-owners of the club, have voting rights, and may serve on the Board. Renters (also 

referred to as “non-equity members”) do not need to pay for the purchase a share, are not 

considered co-owners, do not have voting rights and may not serve on the Board. Both 

shareholders and renters pay annual dues. Renter dues are higher than shareholder dues. 

Renters may stay on the waitlist for a share and become shareholders when a share becomes 

available.  

 

INACTIVE STATUS 

Q. Who is allowed to go inactive? 

A. Shareholders may go inactive for two reasons:  1) overseas assignments or 2) hardship 

reasons. Renters may go inactive only for hardship reasons. (See by-law amendments of 2020 

Article XI, Section 1.c.). 

 

Q. Who determines whether a shareholder or renter can go inactive for hardship reasons? 

A. The Registrar/Board must grant permission for a shareholder or renter to go inactive for 

hardship reasons.  Some examples of hardship include, but are not limited to, medical 

emergency, loss of income or job, or fire.  All information provided by the shareholder or renter 

to the Registrar/Board will be kept strictly confidential. 

 

 



Q. If a shareholder or renter goes inactive for hardship reasons, what is the fee? 

A. There is no fee.  

 

Q. Can a shareholder that is overseas and renting their house allow their tenant to use their 

membership while they are overseas? 

A. Yes. The shareholder will be changed to “Inactive – Overseas” status and pay an inactive fee. 

The tenant will be offered a rental and, if they accept, will pay dues as renters. (See by-laws 

Article XI, Section 2.a.). However, only one family may use the membership in any given season; 

the shareholder and the tenant may not split the season. For example, if a shareholder moves 

mid-season, the tenant will not be offered a rental until the following summer. 

 

Q. Can a renter that is overseas and renting their house allow their tenant to use their 

membership while they are overseas? 

A. No. 

 

DEFERRALS 

Q. What is the difference between inactive and deferral? 

A. Inactive status is for current members – and can be used for shareholders and renters (with 

the limitations discussed above).  Deferral is for those on the waitlist(s) that are not yet 

members. Deferral is a term for postponing the purchase of a share (for a shareholder) or a 

rental (for a rental).  Postponement keeps the person/family at or near the top of the waitlist.   

 

Q. Is there a fee for deferring becoming a shareholder or renter? 

Yes. There is an annual deferral fee of $150. 

 

Q. Under what circumstances is someone on the waitlist allowed to defer becoming a 

shareholder or renter? 

A. Someone on the waitlist may defer becoming a shareholder or renter only for the following 

reasons: 

1. The family is with the U.S. Government and is stationed outside of the area (limit of 

three deferrals, unless approved by the board) 



2. The family is experiencing a hardship, e.g., loss of income/job, house fire, medical 

emergency (limit of one deferral, unless approved by the board) 

3. If the PHRA offer is made between April 15 and August 15 and the family has already 

paid dues at another club for the summer (limit one deferral, unless approved by the 

board) 

 

Q. Is someone on the waitlist allowed to defer purchasing a share and not lose their order on 

waitlist? 

A. Yes, however, there is no guarantee of being offered a share the following year. 

Alternatively, the family could buy a share and pay the inactive fee. This would guarantee them 

a share upon their return.  

 

Q. Is someone on the waitlist allowed to defer purchasing a rental and not lose their order on 

the waitlist? 

A. Yes, however, there is no guarantee of being offered a rental the following year.  

 

TRANSFERRING A SHARE WITH THE SALE OF A HOUSE 

Q. When a shareholder sells their house, can they transfer their share to the new owner? 

A. Yes. (See by-laws Article I, Section 3.a.) 

 

Q. When a shareholder transfers their share to a new owner, who pays the transfer fee? 

A. The new owner of the house pays the transfer fee ($250) along with their shareholder dues. 

 

Q. When a renter sells their house, can they transfer their rental to the new owner? 

A. No. 

 

 

 

 



DUES & SHARE PRICE 

Q. When a shareholder sells their share back to PHRA, is there a transfer fee? 

A. Yes. (See by-laws Article I, Section 3.a.). The transfer fee is $250 and will be deducted from 

the share price when a share is redeemed.  

 

Q. If a shareholder or renter joins or moves away part-way through the summer, are the dues 

pro-rated? 

A. No. 

 

Q. Does the price (value) of a PHRA share increase every year? 

A. The price of a PHRA share is adjusted each year.  Historically, the price of a share has 

increased most years, but it does not increase every year.   

 

Q. If a renter has paid their annual dues and then purchases a share, will a refund be issued 

for the difference in annual dues? 

A. Yes. Rental dues are higher than shareholder dues. If a renter purchases a share, the 

difference in annual dues will be refunded to the new shareholder, provided the transition 

occurs prior to or early in the season. 

 

Q. How are annual dues for members calculated?  

A. Annual dues are based on the number of family members and whether a member is a 

shareholder or a renter (see Share Price & Dues page for details). 

 

Q. Are dues required for children regardless of their age? 

A. Dues are required for all members of household who are older than 12 months as of March 

1st.  To register but not pay for an infant who is under 1 year, add them to your member 

account but leave them unchecked when you select the members of household for whom you 

are paying dues.  

 

 

https://poplarheights.org/share-price-dues/


Q. Are dues required for summer houseguests and childcare providers (e.g., nannies, 

babysitters, or au pairs)? 

A. It is up to the member to either register the summer houseguest or childcare provider as a 

member of household or to pay a guest fee each time the houseguest or childcare provider 

goes to the pool. 

 

GUEST FEES & PASSES 

Q. Are guests that do not plan to swim required to pay a guest fee? 

A. Yes. All guests to the pool must pay a guest fee, regardless of whether they plan to swim. 

 

Q. Are tennis guests required to pay a guest fee? 

A. Yes. When the pool is open and lifeguards are on duty to accept guest fees, tennis guests are 

expected to pay a guest fee. In the off-season or when lifeguards are not on duty, guest fees are 

not required for tennis guests.   

 

Q. Do guests passes expire? 

A. No. Guest passes do not expire.  

 

Q. Are guest passes transferrable or refundable? 

A. No. Guest passes are not transferrable or refundable. 

 


